Blog: Mentale veerkracht, hoe doe je dat?
Mentale veerkracht is niet alleen een goede voorspeller voor duurzame inzetbaarheid, het is ook een voorspeller voor een gelukkiger leven. In het kort gezegd: mentaal veerkrachtig zijn betekent dat je goed kan omgaan met tegenslagen of veranderingen in je leven. Hoe je dit doet lees je in onze blog.
Het begrijpen van je brein
Onze hersenen bestaan uit zeker 100 miljard zenuwcellen die op verschillende manieren met elkaar verbonden zijn. Wanneer er een verandering plaatsvindt in je leven kunnen hersenen hun oude vertrouwde verbindingen moeilijker volgen en moeten er nieuwe verbindingen aangelegd worden. Het gevolg hiervan is een reactie van alertheid (de fight/flight/freeze reactie). Hoe wij hierop reageren is per persoon verschillend. De een ervaart dit als ‘spannend of uitdagend’, terwijl iemand anders het als ‘eng of stressvol’ kan ervaren.
Het ‘aanleggen’ van een nieuwe verbinding kost gemiddeld 21 dagen. Het vergt dus wat training, geduld en doorzettingsvermogen!
"Het zijn niet de sterkste of de meest intelligente die overleven, maar diegene die zich het beste aan kunnen passen aan verandering."(Charles Darwin)
Hoe word je mentaal veerkrachtiger?
Het goede nieuws is: je kunt jezelf trainen om effectiever met problemen of veranderingen om te gaan. Hieronder vind je een aantal manieren waarmee je je mentale weerbaarheid kunt vergroten.
Accepteer je emoties
Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat tegenslagen en veranderingen bij het leven horen. Hierbij is het van belang om emoties te accepteren die door veranderingen naar boven kunnen komen, deze zijn er nu eenmaal. Ga ze niet uit de weg maar geef ze de ruimte om er te zijn. Sta toe dat je je op dat moment gestrest, verdrietig of gekwetst voelt. Deze ruimte zorgt ervoor dat je niet blokkeert en/of wegvlucht. Hierna wordt het makkelijker om met wat meer afstand naar de situatie te kijken en eventuele oplossingen te bedenken.
Vraag om hulp
Je staat er niet alleen voor! Probeer te praten met familie en vrienden over wat er in je omgaat in plaats van alles op te kroppen of alleen te willen oplossen. Soms kunnen dingen in je hoofd groter lijken dan dat ze in werkelijkheid zijn. Erover praten helpt om te relativeren of kan opluchten wanneer emoties hoog zitten. Ook dit zorgt ervoor dat je problemen of veranderingen in een ander perspectief kunt zien.
Train je gedachten
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 80% van onze gedachten bestaat uit negatieve gedachten. Het probleem is niet persé dat we deze piekergedachten hebben, maar dat we er ons mee identificeren. Hierdoor ontstaat een beperkende emotie die we gedurende de dag met ons meenemen en waardoor we anders kunnen handelen.
Wat kan helpen om meer afstand te creëren tussen jou en je gedachten is om te bedenken dat jij niet je gedachten bent, maar ze alleen hebt. Dit gedachtegoed komt uit de populaire Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Binnen deze therapie zijn er talloze oefeningen om meer afstand tussen jou en je gedachten te creëren en hierdoor ook invloed te kunnen uitoefenen op je gedachten. Ben je nieuwsgierig naar wat deze methode voor jou kan betekenen? Meld je aan voor een coachingssessie, het grotendeel van onze psychologen werken onder andere met de Acceptance and Commitment Therapy.
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 80% van onze gedachten bestaat uit negatieve gedachten.
Train om te rusten
Wanneer je alleen maar bezig bent met oplossingen, vooruitkijken, terugkijken of piekeren dan vergeet je om in het hier en nu te zijn. Af en toe heb je het even nodig om écht rust te nemen. Groei komt niet alleen wanneer we in beweging zijn maar het zit vooral in de ontspanning na de actie, denk aan topsporters! Kom erachter wat jou echt oplaadt en zorg dat je hier genoeg tijd voor vrijmaakt na een drukke dag of een drukke periode. Op deze manier bewaak je je grenzen, kom je op nieuwe ideeën en kun je tot de ontdekking komen wat je nu écht belangrijk vindt.
Zoek jij hulp bij het (her)vinden van mentale veerkracht?
Het klinkt allemaal heel mooi, het trainen van mentale veerkracht. Toch is het vaak lastig om dit alleen te doen. Het is soms moeilijk om je eigen oude patronen in te zien en te doorbreken, al helemaal als je in een stressvolle periode zit. Daarnaast vergt het aanleren van nieuwe gewoontes discipline en geduld. Wil jij leren hoe jij dit de baas kunt zijn? Ben jij klaar voor zelfreflectie en persoonlijke groei? Onze psychologen kunnen jou hiermee als geen ander helpen. Benader ons voor een coachingssessie!