Skip to main content
            
ICARA-banner02400pxv01a
ICARA-banner03400pxv01a
ICARA-banner04400pxv01a
ICARA-banner05400pxv01a
ICARA-banner06400pxv01a

Blog: De 4 grootste boosdoeners voor een burn-out

Een burn-out is iets waar veel mensen mee te maken krijgen. De klachten kunnen hevig zijn en de gevolgen groot. Wat kun je doen om een burn-out te voorkomen? En wat kun je doen als leidinggevende om de werknemer te ondersteunen?

1. Een hoge werkdruk

In vrijwel elke werkomgeving komt wel eens een periode van hoge werklast voor. Dit kan stress veroorzaken. Stress hoeft niet per se erg te zijn. Stress zet in veel gevallen juist aan tot presteren. Wanneer de werkdruk echter continu hoog blijft en het stressniveau niet daalt, kan dit leiden tot gezondheidsklachten zoals vermoeidheid en uitputting.

  • Wat kun je doen als werknemer? Het belangrijkste om te doen na een periode van hoge werkdruk, is jouw stressniveau te laten dalen. Het is ook belangrijk om jezelf op te laden tijdens een drukke periode. Zorg voor een moment van rust of beweging: een moment voor jezelf om te doen waar jij energie van krijgt en waarmee je je gedachten kunt verzetten. 
  • Wat kun je doen als leidinggevende? Als leidinggevende is het belangrijk om te blijven inchecken bij je team. Hoe wordt de huidige werkdruk ervaren? Wat hebben je collega’s nodig en waar liggen de behoeftes? Zorg dat je toegankelijk bent en dat je team weet wat er mogelijk is. Je kunt niet meer uren in een dag stoppen, maar taken wel herverdelen of (de-)prioriteren.

2. Weinig autonomie in werk

De mogelijkheid om je eigen werk in te delen is een belangrijke drijfveer van motivatie. Wanneer je de vrijheid hebt om taken zelfstandig te regelen en in te richten naar jouw eigen wensen, groeit je gevoel van autonomie en dat levert meer energie op.

  • Wat kun je doen als werknemer? Maak eens een lijst van taken waarbinnen jij autonoom bent en kijk hoe jij deze kunt inrichten naar jouw ideeën. Wellicht zijn er ook taken waar jij autonomer in kunt worden. Ga eens het gesprek aan met je leidinggevende om te kijken wat mogelijk is.

  • Wat kun je doen als leidinggevende? Wat zijn de sterke eigenschappen van een medewerker en waarin kun jij hem/haar de vrijheid en verantwoordelijkheid geven? Het geven van autonomie kan een enorme boost geven aan iemands zelfvertrouwen. Vraag de medewerker ook eens om advies. Het zal je waarschijnlijk verbazen hoeveel ideeën of inzichten iemand heeft.

3. Emotioneel zware gebeurtenissen

Elk huisje heeft zijn kruisje. En hoewel sommigen dat kruisje liever privé houden, kunnen emoties hierover ook op het werk spelen. Zeker wanneer er heftige dingen gebeuren, kan het onderdrukken van de emoties op werk ervoor zorgen dat de ervaren emotionele last zwaarder wordt.

  • Wat kun je doen als werknemer? Hoe moeilijk we het soms ook vinden: praat erover met je omgeving en collega’s of je leidinggevende. Geef aan als je hulp nodig hebt en waar je behoeftes liggen. Voelt het thema gevoelig om over te praten? Op veel werkplekken is er tegenwoordig een vertrouwenspersoon bij wie je jouw verhaal kwijt kunt. Het kan al helpen als één persoon op de hoogte is.

  • Wat kun je doen als leidinggevende? Ook als leidinggevende is het raadzaam het gesprek te blijven aangaan en vragen te stellen in plaats van invullen voor de ander. Ook al is het goedbedoeld, veel mensen hebben de neiging iemand met rust te laten en aannames te doen. Ieder mens werkt echter anders wanner het gaat om rouw, verlies of andere emotioneel zware gebeurtenissen. Blijf vragen stellen en inchecken om na te gaan wat de behoefte is van de ander. 

4. Slechte werk-privé balans

Nog even snel je mail checken in de avond of toch op de hoogte blijven van de belangrijkste zaken tijdens je vakantie. Het lijkt misschien onschuldig, maar werken in je vrije tijd zorgt er ongemerkt voor dat je het gevoel hebt altijd ‘aan’ te blijven staan. Dit kan je stressniveau weer verhogen.

  • Wat kun je doen als werknemer? Zet je telefoon uit als je vrij bent, communiceer jouw grenzen duidelijk naar je collega’s, zet jouw werktijden in je handtekening of in een automatisch antwoord op je mail. Moet je toch echt werken in je vrije tijd? Het helpt om ook binnen je vrije tijd werkblokken af te kaderen, zodat je niet continu aan hoeft te staan als je thuis of vrij bent.

  • Wat kun je doen als leidinggevende? Onderzoek laat zien dat werken tijdens vrije tijd de motivatie vermindert. Bij mensen met gevoeligheid voor stress is de motivatie al lager.[1] Geef daarom het goede voorbeeld voor een gezonde werkhouding: sla je pauzes niet over, neem vrije dagen op en moedig je team aan hetzelfde te doen.

De ervaringen van personen die te maken krijgen met een burn-out kunnen erg verschillen. Daarom is er ook niet één aanpak of quick fix. Wel is het goed om naar de stressoren te kijken op de werkvloer en deze te verminderen.

Heb je hulp nodig bij psychische begeleiding of preventie? Onze psychologen zijn gespecialiseerd in psychische begeleiding bij stress- en burn-outklachten. Wij hebben geen wachtlijst. Meld jouw medewerker hier direct aan voor een traject bij PSIcara.

 

[1] Kruglanski, A. W., Fishbach, A., Woolley, K., Bélanger, J. J., Chernikova, M., Molinario, E., & Pierro, A. (2018). A structural model of intrinsic motivation: On the psychology of means-ends fusion. Psychological Review, 125(2), 165.

Meer weten of een offerte opvragen?

Neem contact met ons op of meld direct een werknemer aan via onderstaande knop. 

Bel ons op 085 040 6071 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Werknemer aanmelden