ICARA-banner02400pxv01a
ICARA-banner03400pxv01a
ICARA-banner04400pxv01a
ICARA-banner05400pxv01a
ICARA-banner06400pxv01a

Veel mensen hebben er moeite mee om aan te geven wanneer hen iets te veel wordt. Er wordt dan ook veel van en aan ons gevraagd. Je hoort jezelf ‘ja’ zeggen op vragen waar je diep van binnen het liefst ‘nee’ op had willen antwoorden. ‘Wil jij de administratie nog even bijwerken aan het einde van de dag?’ ‘Ja hoor’. Je bent tenslotte toch op kantoor en je computer staat nog aan, dus dat moet toch wel kunnen?

Achteraf krijg je de rekening gepresenteerd, en pas op dat moment realiseer je je dat je jouw grens bent overgegaan. Je bent geïrriteerd, je kan je ogen niet meer openhouden, of je barst ineens in tranen uit. Niet alleen het extra werk wat je wilde oppakken, maar ook je reguliere werk komt eronder te lijden. Hè, was je dat nou maar voor geweest.

Maar hoe doe je dat dan, hoe zorg je ervoor dat er een belletje gaat rinkelen als je op het punt staat om je grens te overschrijden? Daar is een makkelijke tool voor bedacht: de “KIWI”, oftewel, de “kan ik wil ik tool”. Zo werkt het:

KIWI

Stel je voor: je bevindt jezelf in een situatie waarin er iets van je gevraagd wordt door jezelf of door anderen, en je weet niet of je daarop in moet gaan. Op dat moment vraag je jezelf af: ‘wil ik dit?’ Is het antwoord ‘ja’? Dan is de vervolgvraag die je jezelf stelt, ‘kan ik dit ook?’ Kun je hier opnieuw ‘ja’ op antwoorden, dan onderneem je actie en kan je gerustgesteld de taak met beide handen aanpakken. Is jouw antwoord op één van de twee vragen echter ‘nee’? Dan is de kans groot dat als je toch akkoord gaat met wat er van je gevraagd wordt, ervoor gaat zorgen dat je achteraf baalt van de toezegging. Nee is nee, dus, is op een van de twee vragen het antwoord ‘nee’? Dan doe je er lekker helemaal niets mee!

Lekker makkelijk praten, ‘dat is echt niet in iedere situatie toepasbaar’. Ondanks dat uitzonderingen er altijd zijn, is de KIWI een tool die op de lange termijn jouw effectiviteit en welzijn bevordert. Wellicht voelt het in het moment alsof je te weinig werk verzet, maar je zult zien dat je op de langere termijn juist méér werk gedaan krijgt.

Meer weten over de KIWI en andere tools die jou helpen om goed voor jezelf te (blijven) zorgen? Houd je oren en ogen dan open, want wij hebben een workshop die hier helemaal bij aansluit! Bekijk HIER alvast de inhoud van de training.

 

Meer weten of een offerte opvragen?

Heeft u behoefte aan inzet van onze dienstverlening of wilt u meer weten?
Bel ons op 085 040 6071 of mail naar info@psicara.nl.

U kunt ook direct een offerte opvragen via onderstaand formulier. Binnen 2 werkdagen ontvangt u de offerte.

Vraag een offerte aan