Hoe bied je rouwende medewerkers ondersteuning als leidinggevende?

Rouw en werkhervatting

Rouw en verlies zijn onlosmakelijke aspecten van het leven die ook de werkvloer kunnen beïnvloeden. Het is cruciaal voor werkgevers en collega’s om rouw te begrijpen en gepaste steun te bieden. Daarnaast is rouw en werkhervatting een belangrijk thema: hoe kun je medewerkers helpen om het werk weer op te pakken zonder druk te voelen? In deze blog bespreken we de impact van rouw en geven we praktische handvatten om als leidinggevende ondersteuning te bieden.

De impact van rouw op werknemers

Rouw heeft niet alleen emotionele, maar ook fysieke en mentale gevolgen. Volgens onderzoek leidt één op de tien werknemers na een verlies tot een burn-out, en de gemiddelde verzuimduur na het overlijden van een dierbare is 170 dagen. Als werkgever kun je een groot verschil maken in deze periode door empathisch en flexibel te zijn. Rouwverwerking en werk gaan hand in hand, maar vereisen aandacht en begrip om ziekteverzuim te voorkomen.

Symptomen van rouw kunnen zijn:

  • Vermoeidheid en concentratieverlies
  • Heftige emoties zoals verdriet, angst of boosheid
  • Fysieke klachten zoals hoofdpijn of slaapstoornissen
  • Verminderde motivatie en betrokkenheid

“Een vingerafdruk van verdriet”, zo wordt rouw ook wel eens genoemd. Iedereen heeft een eigen manier van rouwen, waardoor het soms erg moeilijk kan zijn om elkaar hierin te begrijpen en ondersteunen. Meer inzicht nodig in hoe je medewerkers effectief kunt ondersteunen?

Hoe ondersteun je rouwende medewerkers?

1. Bied flexibiliteit en begrip
Rouw is een uniek proces dat voor iedereen anders verloopt. Door flexibele werktijden aan te bieden, werkdruk tijdelijk te verlagen, of thuiswerken te faciliteren, geef je medewerkers de ruimte om op hun eigen tempo te herstellen. Dit maakt de stap richting werkhervatting na rouw minder zwaar. Marije Delfsma, één van onze psychologen gespecialiseerd in rouw en verlies zegt hierover het volgende: “Geven loont. Geef iemand de ruimte, de aandacht, de tijd om voor zichzelf te (laten) zorgen en dat krijg jij als leiding gevende dubbel en dwars terug.”

2. Communiceer open en empathisch
Zoek regelmatig contact met de medewerker, ook na de eerste weken. Stel concrete vragen zoals: “Hoe gaat het vandaag met je?” en luister actief. Vermijd dooddoeners zoals “Tijd heelt alle wonden” en respecteer de grenzen van de medewerker. Open communicatie speelt een belangrijke rol in de balans tussen rouwverwerking en werk. Marije: “Vergeet niet om goed te luisteren, echte aandacht geven, van mens-tot mens, zonder te (ver)oordelen. Dat is echt goud wat je te bieden hebt.”

3. Creëer een ondersteunende werkomgeving
Overweeg om vertrouwenspersonen of externe rouwbegeleiding aan te bieden. Leidinggevenden kunnen trainingen volgen over rouw op de werkvloer, zodat zij beter voorbereid zijn om met dergelijke situaties om te gaan. Onze training Rouw en Verliesbegeleiding biedt praktische handvatten en inzichten om dit proces effectief te ondersteunen.

4. Betrek collega’s
Collega’s spelen een belangrijke rol in het herstelproces. Het tonen van begrip, het overnemen van taken of samen een moment van herinnering creëren, kan veel betekenen voor de medewerker.

De rol van werkgevers in het herstelproces

Een empathische en flexibele benadering bevordert niet alleen het herstel van de medewerker, maar versterkt ook de band met het team. Door rouw niet te behandelen als een zwakte, maar als een natuurlijk proces, creëer je een cultuur van begrip en inclusiviteit. Dit kan de overgang naar werkhervatting bij rouw soepeler maken en langdurig ziekteverzuim voorkomen.

Contact opnemen?

Doen! We zijn bereikbaar per mail en telefoon.

Bel ons via

085 040 6071
Mail ons via

info@psicara.nl
Zoekbalk openen Aanmelden